Bedrijfshuisvesting nieuws

VB: Natuurlijk heeft ons nieuwe pand een duurzaam karakter

Het project waar hij het meest trots op is? Edward Verbakel, algemeen directeur van VB (voorheen Verbakel-Bomkas), hoeft er niet lang over na te denken. “Het aardwarmteproject Trias Westland, omdat we daarmee een essentiële bijdrage leveren aan de verduurzaming van de Westlandse glastuinbouw. Duurzaamheid is in veel meer opzichten een belangrijk thema voor ons. Ook in ons nieuwe, energieneutrale pand, waarin we verschillende duurzame technieken toepassen.”

Wie vanaf de A20 Westland binnenrijdt, kan het niet ontgaan: het opvallende, futuristisch ogende bedrijfspand in aanbouw op het Westerleeplein. VB-directeur Edward Verbakel hoopt er eind juni zijn intrek te kunnen nemen. Tot die tijd is de Jogchem van der Houtweg in De Lier zijn thuishaven. “We hebben dit pand in 2005 laten bouwen”, vertelt hij. “Een fijne plek, maar inmiddels wel te klein. In de afgelopen jaren hebben wij ons steeds meer ontwikkeld van een typisch ‘maakbedrijf’ tot een Design-Build-onderneming. Gevolg is dat we naar verhouding meer kantoormeters nodig hebben en minder vloeroppervlakte voor de bedrijfshal.”

Van voetbalstadion tot museum

De groei die VB de afgelopen jaren doormaakte, speelde zich niet alleen af binnen de glastuinbouw. Net nadat het bedrijf in 2005 een eigen pand had laten bouwen, zette de kredietcrisis de sector stevig onder druk. “Wij zijn toen ook in andere branches projecten gaan doen, waarbij we onze kennis van de tuinbouwtechniek konden toepassen”, legt Edward uit. “Denk bijvoorbeeld aan veldverwarming bij voetbalclubs als Ajax, Barcelona en Liverpool en transport van stoom en restwarmte. Een mooi voorbeeld van dat laatste is een project in Amsterdam. Daar hebben we een ondergrondse warmteverbinding aangelegd tussen het museum de Hermitage en de Hortus Botanicus. De Hermitage heeft warmte over en die kan de Hortus goed gebruiken.”

Bomen geplant

Edward wordt duidelijk blij van dit soort projecten met een duurzaam randje. Het was voor hem dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat het nieuwe kantoor van VB eveneens een duurzaam karakter krijgt. “En dat zit niet alleen in grote investeringen, zoals het gebruik van warmtepompen, hoogwaardige isolatie, zonnepanelen en onze bijdrage aan de waterberging. Het zit ook in veel kleinere details: denk aan fairtrade koffie en thee, afval scheiden en elektrisch rijden. En om de nieuwbouw officieel af te trappen, hebben we geen eerste paal geslagen, maar juist met de kinderen van onze medewerkers acht mooie bomen geplant.”

Knipoog naar glastuinbouw

Het nieuwe pand op het Westerleeplein belooft een prachtige visitekaartje van VB te worden. Onbetwiste eyecatcher is het elf meter hoge, glazen atrium dat het kantoor verbindt met de bedrijfshal. “Een mooie knipoog naar de glastuinbouw”, vindt Edward. Hij verheugt zich erop dat er in het nieuwe pand straks weer genoeg ruimte is om nieuwe mensen aan te trekken. Het moderne kantoor zal volgens hem zeker aantrekkingskracht hebben op jonge medewerkers. “Niet alleen omdat het een innovatief pand is, maar ook omdat het duurzaam is. Ik merk dat de jonge generatie daar echt oog voor heeft. Terecht, want duurzaam ondernemen wordt de komende jaren in mijn optiek de grootste uitdaging. En wij zijn er klaar voor!”

Batenburg Bedrijfshuisvesting heeft het huidige pand van VB in de verkoop/verhuur aan de Jogchem van der Houtweg 4 in De Lier. Bekijk ons volledige aanbod bedrijfsobjecten. 

Bron: BOEM! editie 7 | 2020
Fotografie: SD Communicatie

Deel dit bericht via social media
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email