Rijksstraatweg 136 – 138, Dordrecht

€ 2.350.000 K.K.

Omschrijving

Op een perceel van 11.736 m2 is het gemeentelijk monument Braberhoeve gelegen. Het betreft een hoevewoning inclusief boerderij, een tweede bungalow en caravanstalling op eigen terrein. De Braberhoeve kenmerkt zich door een rijke geschiedenis. De hoevewoning is omstreeks 1760 gebouwd in de regio Lage Zwaluw. Door de jaren heen is de hoevewoning door diverse ontwikkelingen verplaatst. In 1843 is de Braberhoeve verplaatst naar de huidige locatie aan de Rijksstraatweg 136-138 te Dordrecht.

DE HOEVEWONING
De hoevewoning is gelegen op een perceel van ca. 4.196 m2 groot. In 2016 is de hoevewoning voorzien van een nieuwe rieten daken, afgewerkt met gebakken grijze vorsten. De hoevewoning is in totaal ca. 693 m2 groot en is voorzien van een ruime schuur, welke direct aan de woning grenst.

Tevens is de hoevewoning omringd door een fraai aangelegde siertuin met onder meer een natuurvijver.

De Braberhoeve:
De begane grond bestaat onder meer uit een woonkamer, eetkamer, keuken, bijkeuken, wildkeuken, sanitaire ruimte, 2 hallen, een authentieke royale wijnkelder en een terras. De keuken, eetkamer en badkamer beschikken over vloerverwarming. Verder kenmerkt de woning zich onder meer door het gebruik van veel authentieke materialen, waaronder”:
• De sanitaire ruimte is betegeld met Friese Witjes;
• Bulthaup keuken met hoogwaardig inbouwapparatuur, waaronder een Imperial stoomoven;
• De woonkamer/ zitkamer beschikt over een imposante schouw, een model uit de 17e eeuw waarop griffioenen zijn aangebracht. Tevens beschikt de ruimte over een brede eiken delen vloer en een origineel zwaar balken plafond;
• De eetkamer heeft een vloer met antiek Frans Bourgondische dallen, welke grenst aan een verhoogd bordes;
• De eerste en tweede woonlaag van het woongedeelte zijn thermisch en akoestisch hoogwaardig geïsoleerd;
• Terras met uitzicht op de natuurvijver en tuinen. Het terras is vanuit de keuken bereikbaar, omgeven door panelen, waarin getint gehard glas, verlichting en diverse stopcontacten zijn geplaatst.
• Een rondom betegelde wildkeuken, bereikbaar via de schuur;

De tweede woonlaag is bereikbaar via een fraai uitgevoerde eiken robuuste trap. De tweede woonlaag is voorzien van twee royale slaapkamers, een kantoorkamer met kastwand en een badkamer gelegen. De badkamer is afgewerkt met Italiaans marmer en voorzien van douchecabine, ligbad, wastafel, toilet en bidet.

SCHUUR
In het schuurgedeelte van de hoeve is een afsluitbare garage, gereedschapsruimte, werkplaats en hobbyruimte gecreëerd. Alle ruimten zijn voorzien van stop- en lichtschakelaars 240/380 volt.

BUNGALOW
De bungalow is gelegen op een kavel van ca. 540 m2 groot en is zeer geschikt als gastenverblijf. Rondom de bungalow is een gazon met tuin gelegen. Verder beschikt de bungalow over een grote slaapkamer, kleine slaapkamer, keuken, bijkeuken, badkamer, 2 woonkamers, veranda, gang en een kelder. De bungalow beschikt over een eigen kadastrale aanduiding.

CARAVANSTALLING
Op een perceel van 7.051 m2 is een caravanstalling gerealiseerd, welke is voorzien van de benodigde rijbanen en gemarkeerde parkeervakken. Op het terrein zijn diverse stroomvoorzieningen en luchtcompressie aansluitingen aangebracht. Verder is het terrein voor de caravanstalling onder meer voorzien van:
• Afwateringssysteem (d.m.v. riolering en diverse putten);
• Stromend water;
• Elektrisch bedienbare schuifpoort met inbelsysteem;
• Toegangscontrolesysteem;
• Camerabeveiliging;
• Bedrijfsgebonden reclamefaciliteiten.

DE GESCHIEDENIS
De Braberhoeve heeft een lange, maar ook een bijzondere geschiedenis achter de rug. Omstreeks 1760 is zij in Lage Zwaluwe geplaatst.

Daar is helaas weinig meer over bekend. Een reeds overleden historicus op ‘t gebied van boerderijen, heeft daar het één en ander over gevonden en in woord met de huidige eigenaar gedeeld.

Om onbekende reden, is decenniën later de boerderij in haar geheel naar de Braberpolder verplaatst, en heeft daar gestaan tot omstreeks 1845. Door aanleg van de spoorlijn Dordrecht – Lage Zwaluwe, onderging de hoeve wederom een verhuizing. In 1843 werd een heuvel opgeworpen (terp) waarop De Braberhoeve waarschijnlijk voorgoed zal zijn gedomicilieerd. Thans plaatselijk bekend als Rijksstraatweg 136/138, gemeente Dordrecht.

Inmiddels is De Braberhoeve al meer dan 70 jaar eigendom van de familie Baks. In 1948 werd de zwaar gehavende boerderij door de heer A.E.C.M. Baks, bouwondernemer, aangekocht en hersteld van vooral molestschade uit de Tweede Wereldoorlog.

In het jaar 1999 werd het eigendom aan de huidige eigenaar P.C. Baks overgedragen. Korte tijd later werd de woning gerestaureerd en voorzien van hedendaagse gemakken en voorzieningen.

In 2014 is De Braberhoeve tot gemeentelijk monument verheven en in 2016 deels gerestaureerd.

LIGGING EN BEREIKBAARHEID
De Braberhoeve is gelegen aan de Rijksstraatweg in Dordrecht direct langs de Rijksweg A16 tussen Rotterdam – Breda – Hazeldonk (België). Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe
afrit op de Rijksweg A16. De nieuwe afslag wordt een belangrijk verkeersknooppunt voor het nieuwe bedrijventerrein Distripark Dordrecht. Dit bedrijventerrein, gericht op de logistieke sector,
wordt aan de andere zijde van de Rijksstraatweg gerealiseerd.

De afrit wordt gerealiseerd op ongeveer 1 kilometer afstand van de Braberhoeve. Daarmee wordt de bereikbaarheid en de aanrijroute aanzienlijk verbeterd.

BESTEMMING
Conform vigerend bestemmingsplan “CHW Dordtse Kil 4” is het gehele perceel van bestemd als bedrijfsbestemming. De Braberhoeve is aangemerkt als bedrijfswoning. Ter plaatse van de caravanstalling zijn uitsluitend activiteiten in de vorm van een caravanstalling toegestaan.

KOOPPRIJS
De vraagprijs van het object bedraagt € 2.350.000,- k.k. excl. BTW.

KADASTRALE GEGEVENS
Rijksstraatweg 136 – Bungalow:
Gemeente: Dordrecht
Sectie: V
Nummer: 1803
Oppervlakte: 540 m2
Eigendom: Volledig eigendom

Rijksstraatweg 138 – Hoevewoning en caravanstalling:
Gemeente: Dordrecht
Sectie: V
Nummer: 2496
Oppervlakte: 11.196 m2
Eigendom: Volledig eigendom, echter beperkt met een publiekrechtelijke beperking als
Beschermd monument, Gemeentewet.

BESCHIKBAAR
Het object is per direct beschikbaar.

WAARBORGSOM/BANKGARANTIE
Een waarborgsom/bankgarantie ter grootte van 10% van de koopsom.

Brochure

Plattegronden

Klik hier voor grotere plattegronden.

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Virtuele tour

Locatie

Deel dit object

Share