Bedrijfshuisvesting nieuws

Overdrachtsbelasting van 6 naar 7 procent, maar waarom?

Het kabinet presenteerde tijdens Prinsjesdag een onaangename verrassing voor vastgoedbeleggers: de overdrachtsbelasting voor niet-woningen gaat van 6 naar 7 procent. Onder die categorie vallen onder meer bedrijfsgebouwen en bedrijfsruimtes. De eerste indruk is dat het een maatregel is die zijn doel voorbij gaat schieten.

Dat doel is namelijk het terugdringen van de klimaatverandering. Het lijkt daarom een vrij willekeurige belastingmaatregel, één die onderdeel is van het wetsvoorstel Fiscale maatregelen klimaatverandering. Het kabinet wil het bedrijfsleven laten meebetalen aan de kosten van het veelbesproken klimaatakkoord. Maar met het verhogen van de overdrachtsbelasting worden in eerste instantie niet de gebouwgebruikers getroffen, maar de vastgoedbeleggers.

Leegstand tegengaan

Die zullen de verhoging – zo is de verwachting – afwentelen op de gebruikers, door de huren te verhogen. In een tijd waarin leegstand van bedrijfsruimten moet worden tegengegaan, lijkt dat geen doordacht plan. Met de verhoging van 6 naar 7 procent zou op jaarbasis een bedrag van 300 miljoen euro gemoeid zijn.

De vastgoedadviseurs van Batenburg Bedrijfshuisvesting vertellen u graag hierover meer. Neem contact op.