Bedrijfshuisvesting nieuws

Overdrachtsbelasting in 2021 van 6 naar 8 procent!

In november 2019 schreven wij een nieuwsbericht waarin vermeld werd dat de overdrachtsbelasting voor niet-woningen van 6% naar 7% verhoogd zou worden per 1 januari 2021. Het kabinet presenteerde destijds tijdens Prinsjesdag een onaangename verrassing voor vastgoedbeleggers. Onder de categorie niet-woningen vallen onder meer bedrijfsgebouwen en bedrijfsruimtes.

Het doel was namelijk het terugdringen van de klimaatverandering. Het lijkt een vrij willekeurige belastingmaatregel, één die onderdeel is van het wetsvoorstel Fiscale maatregelen klimaatverandering. Het kabinet wil het bedrijfsleven laten meebetalen aan de kosten van het veelbesproken klimaatakkoord. Maar met het verhogen van de overdrachtsbelasting worden in eerste instantie niet de gebouwgebruikers getroffen, maar de vastgoedbeleggers.

Verwachting 2021
Op 27 augustus 2020 zijn de eerste plannen van het kabinet, die op Prinsjesdag gepresenteerd worden, uitgelekt. Zo worden starters geholpen met het kopen van een woning, doordat hier de overdrachtsbelasting van 2% naar 0% gaat per 1 januari 2021. Wie tussen de 18 en 35 jaar oud is en voor het eerst een eigen woning koopt, wordt vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. Met betrekking tot het bedrijfs onroerend goed lijkt het erop dat de overdrachtsbelasting niet wordt verhoogd naar 7%, maar zelfs naar 8% per 1 januari 2021.

De vastgoedadviseurs van Batenburg Bedrijfshuisvesting houden de ontwikkelingen voor u in de gaten en vertellen u graag meer hierover. Neem contact op.

UPDATE 15/9/20
Vandaag is op Prinsjesdag bevestigd door het kabinet dat de overdrachtsbelasting voor bedrijfs onroerend goed naar verwachting per 1 januari 2021 verhoogd wordt naar 8%. Mocht u van plan zijn om op korte termijn een bedrijfspand te kopen, dan is het verstandig om hier rekening mee te houden. Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant. Benieuwd wat Batenburg Bedrijfshuisvesting voor u hierin kan betekenen? Neem contact op.

Bron: AD.nl & KVK.nl

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email