Bedrijfshuisvesting nieuws

Kantoorgebouw Paulina geeft een gezicht aan Honderdland

Wie op kruispunt Westerlee richting Businesspark Honderdland kijkt, ziet volop ontwikkelingen op het strategisch gelegen bedrijfsterrein in Maasdijk. Op een onbebouwde vlakte, door een waterpartij gescheiden van de Twee Pleinenweg (de N220), zal dit jaar een uniek project verrijzen; Paulina. Het kantoor zal gesitueerd worden op een eiland en Honderdland een gezicht geven.

architect-moen

Moen & Van Oosten Architekten

Het te realiseren project wordt gebouwd door Bouw- en Ontwikkelingsbedrijf Van Mierlo uit Maasdijk, in opdracht van Van der Hout Vastgoed B.V. Het ontwerp is van de hand van het Rotterdamse architectenbureau Moen & Van Oosten. Eigenaar Henk Moen is zelf nauw betrokken bij het project: “Ons architectenbureau heeft al eerder een opdracht gegund gekregen van Van Der Hout. Hier was men zodanig tevreden over dat wij opnieuw een samenwerking zijn aangegaan. Wij hebben ook een iets andere kijk op het vak, wellicht een bredere kijk. Behalve een mooi plan kijken we ook goed naar de financierbaarheid en bouwbaarheid. Vanaf dag één kijken we in een team met architecten, bouwkundigen en externe adviseurs goed naar de mogelijkheden. In bouwprojecten zie je vaak dat er op zeker moment kostenoverschrijdingen zijn, dit gaat dan ten koste van de materiaalkeuze en het uiterlijk van het ontwerp. Een vreselijke verminking van een mooi ontwerp is dan het gevolg. Dit voorkomen wij door al direct multidisciplinair aan het werk te gaan.”

Paulina

Moen & Van Oosten is een bureau van brede opzet dat actief is in het ontwerpen van transformaties, utiliteit en woningbouw. Naast het Havenbedrijf Rotterdam is één van de belangrijkste opdrachtgevers Luchthaven Schiphol, dat ook voor het vastgoed voor ’s lands tweede vliegveld verantwoordelijk is. “Wij hebben in 2020 een passagiersterminal opgeleverd voor Rotterdam The Hague Airport, bij veel mensen bekend als ‘Zestienhoven’. Helaas is er vanwege corona nog niet veel gebruik van gemaakt…” zegt Moen. Corona kan ook voor Paulina wel eens doorslaggevend zijn, maar dan ten positieve. “Het ontwerp voor Paulina is al ver voor de uitbraak van het coronavirus begonnen. Sterker nog; ik heb ooit meerdere eilanden naast elkaar willen realiseren. Een presentatie hierover heeft Clarens van der Hout uiteindelijk geïnspireerd om dit plan te laten maken. Er komt nu één eiland waarop de collectieve voorzieningen, denk bijvoorbeeld aan kantoren en horeca, gevestigd zullen zijn. Corona zal een andere behoefte aan kantoren geven. De naam Paulina is overigens van de moeder van Clarens.”

Uniek concept

De tegenwoordige tijd vraagt om een andere manier van werken, veel mensen werken noodgedwongen thuis. Toch zal er naar verwachting van Moen ook behoefte zijn om elkaar op te zoeken: ”Dit gebouw gaat geen optelsom van bureaus worden, hier wordt echt de verbinding gezocht, een community geschapen. Dat zal worden bewerkstelligd met bijvoorbeeld ontmoetingsruimten, flexwerk ruimte, gezonde horeca en wellicht een presentatieruimte. Thuiswerken zal deels aan de orde blijven, maar voor inspiratie en interactie zal men toch echt naar kantoren blijven komen. “Een clubhuis voor een bedrijf.”, hoorde ik eens iemand zeggen.”

Dit gebouw gaat geen optelsom van bureaus worden, hier wordt echt de verbinding gezocht, een community geschapen

Duurzaamheid

Waar anno 2021 nieuw gebouwd wordt, speelt duurzaamheid een grote rol. Ook bij Paulina wordt zeer bewust gekeken naar materiaalkeuze en energiegebruik. “Toch wordt bij dit project een extra stapje gezet; kijk alleen al naar het groen. Tussen de twee gebouwen komt een atrium met bomen die echt wortelen in de grond, de natuur wordt eigenlijk binnen doorgezet. Auto’s kunnen worden geparkeerd op waterdoorlatende grastegels. Hangplanten worden nu al gekweekt en creëren straks direct groene accenten in het gebouw. Qua materiaalkeuze vermijden we giftige stoffen en worden we juist enthousiast van hernieuwbare materialen. Zo zijn de puien gemaakt van hergebruikt aluminium, zeer milieuverantwoord dus. De houten plafonds en lambriseringen zijn van een bijzonder soort hout, het is gekookt en gebakken Plato-hout dat zeer onderhoudsarm is. Verwarming en koeling van het gebouw is volgens de RIVM-normering en het klimaatsysteem zit in de plafondplaten verwerkt. Zonnepanelen maken ook onderdeel uit van de energieopwekking. Zo staat er straks 0 op de teller van het energieverbruik.” somt een enthousiaste architect op.

Grotendeels verhuurd

Paulina zal ca. 4.800 m2 bruto vloeroppervlak gaan beslaan, hiervan is ongeveer 800 m2 beschikbaar als algemene ruimten en de overige 4.000 m2 wordt kantoorruimte. Batenburg Bedrijfshuisvesting is verantwoordelijk voor de verhuur en Elco Bouwmeester is positief gestemd: “Van de beschikbare kantoorruimte is 85% verhuurd, nog voordat de eerste paal is geslagen. We hebben nu nog enkele gesprekken lopen voor de invulling van de laatste circa 600 m2 kantoorruimte. Erg leuk aan Paulina is dat zowel Van der Hout Vastgoed als Batenburg Bedrijfshuisvesting hier uiteindelijk gehuisvest zullen worden. Mooi om samen deze stappen te kunnen zetten.”

Batenburg Bedrijfshuisvesting heeft de opdracht verkregen om de 4.000 m2 kantoorruimtes te verhuren. Daarnaast zal ook Batenburg Bedrijfshuisvesting zijn intrek nemen in dit prachtige pand. Bekijk ons aanbod kantoorruimtes.

Bron: BOEM! editie 1 | 2021

Fotografie: SD Communicatie