Bedrijfshuisvesting nieuws

Gemeente Westland als hub voor internationale vershandel

Gekoelde ruimte is “hot”
De vraag naar gekoelde bedrijfsruimte blijft stijgen. Dat blijkt uit een cijfers van het Nederlands agentschap voor de logistieke sector. In totaal bedraagt de totale opslagcapaciteit van gekoelde ruimte in Nederland 16 miljoen kubieke meter. Het hoogste aandeel per hoofd van de Nederlandse bevolking. Gekoelde ruimte is belangrijk voor de im- en export van groente- en fruit. De verwachting is dat de vraag de komende jaren blijft stijgen. Onder andere door de stijgende export van groente- en fruit, de stijgende trend in diepvriesproducten en de verwachte groei in de agro-logistieke sector. De markt van AGF in Europa omvat een totale omzet van ca. 40 miljard euro. In West-Europa is de verwachting dat tot 2020 de groei van logistieke dienstverleners, die steeds meer investeren in eigen gekoelde opslag, zal stijgen tot boven de 10%.

Innovatie in de ontwikkeling van gekoelde ruimte is het sleutelwoord voor de toekomst. Nutsvoorzieningen zijn een aanzienlijke kostenpost in de agro-logistieke sector en daarmee kunnen innovatieve ontwikkelingen bijdragen aan een nog efficiëntere en duurzamere dienstverlening. Zo is bijvoorbeeld in Wageningen een nieuwe koeltechniek ontwikkeld, waarmee op een stabiele manier ruimtes gekoeld kunnen worden tot net boven 0 graden Celsius. De traditionele methode koelt ruimte vanuit een centraal punt, waar de nieuwe koeltechniek de wanden als koelelementen gebruikt. Hierdoor kan er stabieler gekoeld worden met als gevolg een langere houdbaarheid voor AGF. De koeltechniek kan zowel gebruikt worden in gekoelde opslag als in geconditioneerd transport.

Exotisch fruit steeds belangrijker in de AGF sector
Je kunt er niet meer om heen in supermarkten en horecagelegenheden. De populariteit van exotisch fruit is in de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Van avocado’s tot mango’s, van granaatappels tot passievruchten en van limoenen tot vijgen, al deze soorten exotisch fruit nemen een prominente plaats in het de winkelschappen. Met name de vraag naar avocado’s door consumenten stijgt aanzienlijk. Door de explosieve toename in de vraag naar exotisch fruit is in 2016 de import van verse groenten en fruit gestegen met 9 procent in vergelijking met 2015. De import van deze versproducten is daarmee geschat op 5,7 miljard euro. De export van groente en fruit is met 10% gestegen tot wel 8,8 miljard euro.

Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat de stijgende behoefte aan gekoelde opslag verband houdt met de stijgende im- en export van groenten en fruit in Nederland. Ook voor de im- en export van groente en fruit is de verwachting dat de stijgende trend de komende jaren blijft aanhouden, waarbij de handel in exotisch fruit een steeds belangrijker aandeel krijgt.

Westland als hub voor Europese distributie van groente en fruit
Het kan u niet ontgaan zijn dat de gemeente Westland een belangrijke plaats inneemt in de handel in versproducten en de sierteeltsector. Met de ‘s-wereld grootse bloemveiling Flora Holland, een totaal areaal aan glastuinbouwgebied van netto ca. 2.400 ha, en een totaal areaal aan bedrijventerreinen van ca. 600 ha is de regio Westland een belangrijke hub voor deze sector.

Ook in de regio Westland is de groei in im- en export en stijgende vraag naar gekoelde ruimte explosief gestegen. Er is nauwelijks leegstand in de grotere (gekoelde) bedrijfsruimtes, terwijl de vraag ernaar blijft stijgen. Met de stijgende economische trend is de groei van de ondernemingen in de AGF sector in Westland, maar ook aan AGF gelieerde ondernemingen zoals toeleveranciers en logistiek dienstverleners duidelijk te herkennen. Gezien het feit dat het aanbod er nauwelijks is, is er veel vraag naar grond bestemd voor bedrijvigheid. Zo zien wij een duidelijk stijgende trend naar kavels bouwgrond op Honderdland Fase II en ALC Poortcamp.

Dat ook ik Westland groei is te herkennen in handel in exotisch fruit en de vraag naar gekoelde ruimte staat buiten kijf. Er zijn tal van voorbeelden op te noemen van bedrijven die zich 10 jaar geleden hebben gevestigd op bijvoorbeeld bedrijventerrein Honderdland en inmiddels verdubbeld, of zelfs zijn verdriedubbeld in omzetcijfers, oppervlaktes en het personeelsbestand. Goede voorbeelden zijn hierin o.a. Nature’s Pride en Cool Control, die ondanks de crisis jaarlijks aanzienlijk groeiden.

Er is in de gemeente Westland een goede mix van im- en exporteurs van groenten en fruit, logistiek dienstverleners en toeleveranciers. Met de ontwikkelingen op de grote bedrijventerrein als Honderdland Fase II, Trade Parc Westland en ABC Westland zal de komende jaren de sector nog belangrijker worden voor de regio.

Contact
Bent u ondernemer van een groeiende onderneming en groeit u ook uit uw spreekwoordelijke jasje? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. De vraag naar kavels bouwgrond is groot en er zijn slechts een aantal kavels die direct uitgeefbaar zijn.

Bron: AD Westland, AGF.nl, Nu.nl