Bedrijfshuisvesting nieuws

Energielabel utiliteitsgebouwen

Vanaf 1 januari 2015 controleert de Inspecite Leefomgeving en Transport (ILT) op de aanwezigheid van een energielabel bij verhuur en verkoop van utiliteitsgebouwen. Het energielabel was al jaren verplicht, maar vanaf heden wordt er ook streng gecontroleerd door de ILT op het bezit van een energielabel bij een verhuur- of verkooptransactie. Ook bij de oplevering van een utiliteitsgebouw is een energielabel verplicht.

Indien de verkopende of verhurende partij niet aan de volwaarden van een energielabel voldoet kan de ILT een bestuurlijke boete opleggen van maximaal € 20.250,-. Het energielabel moet opgemaakt worden door een erkend en gecertificeerd EPA adviseur. Een overzicht van alle gecertificeerde adviseurs kunt u hier vinden. De gebouwen waarvoor een energielabel verplicht is kunt u hier vinden.

Indien u na een transactie een energielabel heeft laten opmaken, dan moet u als eigenaar van een publiek gebouw groter dan 250 m2, denk hierbij aan gemeentehuizen, ziekenhuizen, banken, restaurants, winkels, hotels e.d., het energielabel zichtbaar ophangen voor uw bezoekers. Voor meer informatie over energielabels of over de verstrekkende adviseurs kunt u contact met ons opnemen.