Bedrijfshuisvesting nieuws

Bedrijfspanden zijn voordat ze op de markt komen vaak al weg

Tijdens de economische crisis was er binnen de sector van bedrijfshuisvesting weinig beweging en veel leegstand. Maar de economie herstelt zich en Batenburg Bedrijfshuisvesting verwacht dat er binnen een korte tijd grote schaarste zal ontstaan op de Westlandse bedrijfshuisvesting markt.

Kantelmoment

“De piek in leegstand tijdens de crisis was in Westland lager dan het gemiddelde in Nederland. Twee jaar geleden kwam er een duidelijk kantelmoment. Het ging economisch weer beter, Westlandse bedrijven namen direct actie en objecten werden weer gevuld”, vertelt Elco Bouwmeester van Batenburg Bedrijfshuisvesting. Deze lijn neemt een enorme vogelvlucht waardoor er op dit moment een schaarste ontstaat in objecten groter dan 1.000 m2, welke direct beschikbaar zijn zowel in de koop als huur sector.

Vooruitdenken

De Westlandse bedrijven groeien en veel ondernemers verhuizen niet naar een groter pand, maar besluiten een extra locatie te nemen. Elco: “Hierdoor komen er minder objecten vrij en ik verwacht de komende jaren dan geen golf van vrijkomende objecten door verhuizing.” Batenburg Bedrijfsvesting adviseert bedrijven om vooruit te denken. “Er zijn steeds minder mogelijkheden binnen Westlands grondgebied, wij verkopen of verhuren objecten regelmatig voordat ze officieel op de markt komen. Ondernemers moeten op tijd beginnen met oriënteren.”

Nieuwbouw

Elco geeft aan dat Bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk op dit moment het enige bedrijventerrein in Westland is waar nog grootschalige uitbreiding mogelijk is voor ondernemers. “De plannen hiervoor zijn in ontwikkeling, maar onze verwachting is dat deze kavels snel vergeven zullen zijn. Er is, naar ons inziens, dan ook meer ruimte voor nieuwbouw nodig om de vraag naar bedrijfslocaties op te vangen.” Het zijn veelal Westlandse bedrijven die binnen de eigen gemeente op zoek gaan naar een nieuwe of extra locatie. Bij Batenburg Bedrijfshuisvesting hopen wij dat projectontwikkelaars en Gemeente Westland snel nieuwe plannen gaan maken om aan de stijgende vraag te kunnen blijven voldoen. “We willen voorkomen dat bedrijven noodgedwongen naar een andere gemeente moeten verhuizen”, besluit Elco. Echter denken wij graag mee met de ondernemers in Westland die verhuis- of uitbreidingsplannen hebben.